Duizenden advertenties

1907_05_12 Nieuwsdag

12 mei 1907, Nieuws van den dag

Met het trefwoord zeebaboe zoek ik in Delpher naar advertenties. Het zijn er duizenden, gepubliceerd gedurende tientallen jaren. Soms is een  zeebaboe alleen een baboe, maar dan werkt zij toch op zee, tijdens de overtocht.  Hoe zit het nou?

Zeebaboe was een beroep. Daarnaast waren er ook vrouwen die vanuit hun betrekking in het huishouding meereisden op de boot, tussen kolonie en moederland. Eenmaal hier, werden ze vaak gevraagd om in de huishouding te blijven werken.  Tussen 1900 en 1940 zie ik veel advertenties met de  vraag naar een zeebaboe aan de wal.

Ja, logisch.

De zeebaboe was vertrouwd. Zij droeg de herinneringen aan het leven in de kolonie met zich mee.  Met haar in huis, voelde het gezin zich weer of nog steeds verbonden aan Indië.

Daarentegen wenste de zeebaboe meestal terug te keren naar haar eigen land.  Zo leuk vond ze het niet in Nederland. Het koude klimaat en de vaak veel te lange werkdagen alleen al.   Dan kwam er weer een advertentie in de krant bij.

Ik lees ze allemaal. En ik denk: en dan had je nog de zeebaboes die via-via hun weg vonden. Misschien allemaal bij elkaar wel duizenden vrouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s