Indische weduwe zoekt betrekking

1936_12_04 IndCour_4decDeze advertentie stond op 4 december 1936 in de Indische Courant.  Arme mevrouw, dacht ik meteen, wat een moeilijke tijd moet ze achter de rug hebben. Ik keek naar de drie regeltjes en zag een wereld vol tegenslag.

De mevrouw begint met zichzelf te omschrijven: Indische weduwe van 47 jaar.  Als je dan een betrekking zoekt, zijn er  geen kinderen, dat staat er ook: z.k.  Zonder kinderen. Ze zal plotseling weduwe zijn geworden; er is geen tijd meer geweest om financiële voorzieningen te treffen.  Bij een langer ziekbed verwacht je overleg, want beiden weten dan: zij moet straks alleen verder.

Ze zoekt dus een betrekking: “onverschillig waar” ook nog. In haar eigen stad of regio heeft ze geen banden, of ze vindt dat het gegeven haar nijpende situatie een luxe is daaraan te denken. Over diploma’s  of werkervaring zwijgt ze, waarschijnlijk bezat ze die niet. Dan is het ook verklaarbaar waarom ze dat ene tot slot zegt: “Ook als zeebaboe.”

Voor haar als Indische vrouw is dat een ongewone keuze. Zeebaboe was immers een betrekking bij uitstek voor inheemse (Indonesische) vrouwen. In de koloniale hiërarchie stond Indisch boven inheems. Mevrouw zet dus een stap omlaag. Of dat geholpen heeft, weten we niet. Misschien vond iedereen haar overgekwalificeerd voor de baan.

En dat allemaal begin december, met het uitzicht op Kerstmis en het nieuwe jaar. Hopelijk heeft ze een goede nieuwe omgeving gevonden, in een fijn huis waar ze tot zichzelf kan komen, avonden om te lezen met een spinnende poes op schoot.  Dat gun ik haar zo, al zal ik haar nooit kennen. Maar zo’n advertentie, o zo’n advertentie…

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s