*Lezing

Wie eenmaal iets hoort over zeebaboes, wordt vanzelf nieuwsgierig. En hoe gaat het dan: de ene vraag roept de andere op. Langzaam komt dit bijzondere deel van de zeevaartgeschiedenis weer tot leven.

Het grote tijdperk van de zeebaboes ligt tussen 1900 en 1950, ruim gemeten. Met de opkomst van de passagiervaart ontstaan er nieuwe beroepen voor vrouwen.  Zo kregen de zeebaboes kansen en… veel vrouwen pakten die kans  met beide handen aan.

Ik vertel graag over mijn onderzoek naar de zeebaboes.  Ik kom met beelden uit het verleden, met vragen en met voorzichtige antwoorden.  Hoe kwamen ze in Indië in dienst, wat gebeurde er aan boord en hoe verging het de vrouwen na aankomst in Nederland?

Daar krijgt u ook de grotere context bij: hoe dankzij de opkomst van de passagiervaart het contact tussen Nederland en Indië, tussen moederland en kolonie, intensiever werd. Het Koninklijke Rotterdamsche Lloyd Museum stelt zelfs: “Het belang van de scheepvaart op Nederlands-Indië wordt schromelijk onderschat.” Lees het hier.

Mijn lezing duurt ongeveer 45 minuten. Heeft u belangstelling, stuur even een mailtje dan kunnen we overleggen. Ik kom graag bij mensen en organisaties die belangstelling hebben voor zeevrouwen.

Advertentie